Українським водіям загрожують великі штрафи за відсутність аптечки в автомобілі

Українські водії зобов’язані мати у своєму автомобілі обов’язковий “Набір автомобіліста”, до якого входить аптечка, вогнегасник і знак аварійної зупинки. Це вимога, встановлена Правилами дорожнього руху (ПДР) і призначена для забезпечення безпеки на дорозі. Однак, є певні нюанси, щодо того, чи може поліція накладати штраф за відсутність цих предметів.

Раніше поліція виписувала штраф у розмірі 340 гривень за порушення статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає покарання за керування несправним транспортним засобом. Однак законність такого штрафу ставиться під сумнів, оскільки існують деякі нюанси в формулюванні ПДР.

Згідно з пунктом 31.4.7 ПДР, експлуатація автомобіля без наявності медичної аптечки заборонена, за винятком випадків одноразової поїздки до місця ремонту або стоянки для усунення цієї несправності. Якщо водій не має медичної аптечки, поліція може накласти штраф за технічну несправність автомобіля, але такий штраф може бути оскаржений на місці або через суд.

У такому разі, максимальне покарання, яке може бути застосоване, – це усне застереження. Перший штраф у розмірі 340 гривень за відсутність медичної аптечки, як правило, не впливає на водіїв, і вони навіть не намагаються оскаржити його.

Але якщо порушення повториться, то можуть бути застосовані більш суворі санкції. Згідно зі статтею 121 КУпАП, повторне порушення може призвести до позбавлення прав на строк від 3 до 6 місяців або штрафу у розмірі від 5 до 10 діб адміністративного арешту.

Джерело Ampercar
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти