Великі гроші: за які порушення ПДР стягують найбільші штрафи в 2023 році

За різні порушення в Україні водії автомобілів можуть отримувати штрафи. Хоча більшість штрафів не перевищують тисячу гривень, деякі порушення можуть вимагати значних фінансових витрат.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, найбільші штрафи застосовуються до водіїв, які керують автомобілем у нетверезому стані, а також до осіб, позбавлених права керування, якщо вони продовжують керувати транспортним засобом.

Давайте розглянемо це детальніше.

Стаття 126, частина 4: Керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування транспортним засобом.

Санкція: штраф у розмірі 20400 гривень.

Стаття 126, частина 5: Повторне порушення, передбачене частинами 2-4 цієї статті протягом року.

Санкція: штраф у розмірі 40800 гривень з позбавленням права керування транспортним засобом на строк від 5 до 7 років, а також з можливим вилученням транспортного засобу з оплатою або без такої оплати.

Примітка: Положення частин 1-2 цієї статті не застосовуються до осіб, які законно навчаються керуванню транспортним засобом.

Стаття 130, частина 1: Керування транспортним засобом особами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в такому стані, або відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, встановленого порядку.

Санкції: штраф для водіїв у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортним засобом на строк 1 рік, а для інших осіб – штраф у розмірі 17000 гривень.

Стаття 130, частина 3: Дії, передбачені частиною 1 цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року притягувалася до адміністративного стягнення за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, або за відмову від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Санкції: штраф для водіїв у розмірі 51000 гривень з позбавленням права керування транспортним засобом на строк 10 років, а також з конфіскацією транспортного засобу, який належить порушнику, або адміністративний арешт на строк 15 діб з позбавленням права керування транспортним засобом на строк 10 років та з конфіскацією транспортного засобу, який належить порушнику. Для інших осіб – штраф у розмірі 51000 гривень з конфіскацією транспортного засобу, який належить порушнику, або адміністративний арешт на строк 15 діб з конфіскацією транспортного засобу, який належить порушнику.

Стаття 130, частина 4: Вживання особою, яка керувала транспортним засобом, після дорожньо-транспортної пригоди, в якій вона брала участь, алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (за винятком тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, або до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду.

Санкції: штраф для водіїв у розмірі 34000 гривень або адміністративний арешт на строк 15 діб з позбавленням права керування транспортним засобом на строк 3 роки, а для інших осіб – штраф у розмірі 34000 гривень або адміністративний арешт на строк 15 діб.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти