Несправності автомобіля, через які у водія можуть забрати права

Перед тим, як позбавити водія прав, йому може бути просто накладено штраф, що становить відповідальність за порушення технічного стану автомобіля на дорозі. Багато водіїв не усвідомлюють необхідність підтримувати своє авто у справному стані, враховуючи встановлені правила дорожнього руху. У розділі 31.4 Правил дорожнього руху (ПДР) перелічені вимоги, які забороняють використовувати автомобіль на загальних дорогах.

Найважливіше, що водії повинні знати у такій ситуації, це те, що за виявлені несправності автомобіля, на них можуть чекати не лише штрафні санкції, але й можливе позбавлення посвідчення водія, повідомляє Дорожній адвокат.

Ось лише кілька прикладів таких несправностей, перерахованих у розділі 31.4 ПДР:

– Відсутні або непрацюючі склоочисники.

– Відсутність дзеркал заднього виду.

– Не працюючий звуковий сигнал.

– Не працюючий одометр і спідометр.

– Відсутність бамперів та захисних пристроїв.

– Відсутність бризковиків.

– Відсутність медичної аптечки встановленого зразка.

– Відсутність знака аварійної зупинки.

– Відсутність працюючого вогнегасника.

– Відсутність ременів безпеки та підголівників.

За керування несправним автомобілем передбачений штраф згідно зі статтею 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, який становить 340 гривень. У разі використання автомобіля для перевезення пасажирів штраф за технічні несправності зростає до 680 гривень.

Найцікавіше покарання чекає водіїв у разі повторного порушення однієї з вищезгаданих статей протягом року. Такий водій може бути оштрафований на суму від 850 до 1700 гривень. Крім того, йому можуть позбавити права керувати автомобілем на строк від 3 до 6 місяців.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти