Як відіб’ється на автомобілістах введення воєнного стану

Як воєнний стан в Україні може відіб’ється на транспортній сфері життя, пише ельАВТО

У зв’язку з напруженою ситуацією в Азовському морі, обумовленої провокаційними і агресивними діями з боку Росії, в Україні знову заговорили про можливість введення воєнного стану. Чи позначиться це на автомобілістів і транспортній сфері життя? Ще й як!

На час воєнного стану у військових і цивільної влади стає більше повноважень. Для здійснення тих чи інших цілей вони отримують можливість використовувати значні людські та матеріальні ресурси. Що ж стосується сфери ТЗ, закон дозволяє:

Як відіб’ється на автомобілістах введення воєнного стану

Дозволено:

  • Вилучати для тимчасового використання необхідне майно міністерств, центральних і місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, підприємств і громадян, в тому числі транспортні засоби, споруди, машини, механізми, устаткування та інші об’єкти, пов’язані з обслуговуванням транспорту, видаючи про це документи встановленого зразка.
  • Запроваджувати комендантську годину (заборону перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціальних перепусток і посвідчень) і встановлювати особливий режим світломаскування.
  • Установлювати особливий режим в’їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, рух транспорту.
  • Перевіряти документи у громадян, а в разі необхідності оглядати речі, транспорт, багаж і вантажі, службових приміщень та житла громадян.
  • Примусово вилучати і відчужувати майно у юридичних і фізичних осіб для потреб оборони.

Таким чином, якщо уряд введе військовий стан, то українці можуть зіткнутися з труднощами в питанні переміщення, затримок через перевірку документів та огляду ТЗ і, що ще більш радикально, тимчасово залишитися без автомобіля. Зате в пунктах пропуску для українців ніяких обмежень не буде, пообіцяв глава Держприкордонслужби. У той же час президент запевнив, що права і свободи громадян аж ніяк не будуть порушені.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти