Суд виправдав водія, який зупинився і залишив авто на перехресті

Екстрена зупинка навіть на перехресті здійснена у стані крайньої необхідності відповідно статті 17 КУпАП виключає адміністративну відповідальність.

Таким є  висновок Верховного суду, передає protocol.ua.

Повідомляється, що водій зупинився в недозволенному місці, а саме біля аптеки і був виявлений інспектором поліції, який здійснив відеозапис. Водій не заперечував проти порушення правил зупинки, проте наполягав на тому, що внаслідок поганого самопочуття, а саме запаморочення та болю у серці змушений був зупинитися. Страж порядку зафіксував порушення п.15.9 (г) ПДР притягнув водія до адмінвідповідальності за частиною 1, статті 122 КУпАП. Начебто все правильно, але водій вирішив не здаватися і оскаржив постанову про накладання штрафу.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову, суд апеляційної інстанції, з яким погодився суд касаційної інстанції, визнав протиправною та скасував постанову інспектора.

Зокрема, ВС зазначив, що відповідно до статті 17 КУпАП особа, яка діяла в стані крайньої необхідності, не підлягає адміністративній відповідальності. І хоча водій зупинившись не включив аварійну сигналізацію, а після накладення штрафу сів за кермо та поїхав до лікарні, ВС все одно вважає, що самопочуття водія дозволяло йому зробити екстрену зупинку на перехресті.

До матеріалів справи водієм були надані виписка із медичної карти стаціонарного хворого, карта ехокардіоскопічного обстеження, виписний епікриз з історії хвороби, із яких очевидно, що він має високий артеріальний тиск та хворе серце.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти