Не поспішайте платити: юрист розповів про хитрощі зі штрафами на дорогах

Українські патрульні все рідше обходяться усними попередженнями і намагаються оштрафувати якнайбільше водіїв. Юрист поділився подробицями оскарження подібних штрафів.

Якщо поліцейські зупинили водія «подивитися документи», а той не включив аварійку і / або припаркувався з порушенням правил дорожнього руху, то за це ж його і покарають грошовим стягненням.

Постанова виноситься на підставі фіксації формального порушення ПДР при зупинці на вимогу поліції. Термін на оскарження штрафу в даному випадку становить 10 днів. Якщо за цей час водій нічого не зробить, він буде визнаний порушником навіть в разі своєї повної невиновності.
Кандидат юридичних наук, керуючий партнер компанії «MK Partners», практикуючий адвокат Василь Майоров розповів, що оскаржити постанову про штраф можна як в управлінні патрульної поліції, так і в суді.

За словами Майорова, поліція в основному залишає такі скарги без задоволення. Якщо в першу чергу звернутися в управління патрульної поліції, громадянин втратить можливість звернення до суду у зв’язку із закінченням терміну на оскарження. При цьому подати скаргу в поліцію можна без будь-яких витрат, тоді як для звернення до суду потрібно заплатити 439 гривень 40 копійок збору. Зараз у Верховній Раді розглядається законопроект, який скасовує судовий збір при оскарженні штрафів поліції.

Адвокат зазначив, що в разі задоволення скарги, позивачу повертається сума судового збору. Позов можна відправити поштою або особисто принести до суду. Також позивачу необов’язково бути присутнім на засіданні – в разі відсутності про прийняте рішення його проінформують поштою.

Читайте також: Чи повинен водій пред’являти електронний поліс, який патрульний може перевірити самостійно: роз’яснення адвоката

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти