Поліція почала штрафувати водіїв за електронні права в “Дії”

Електронні документи з’явилися в Україні відносно недавно. При цьому вони мають таку ж законну силу, як їх фізичні аналоги.

Але, незважаючи на це, один з водіїв подав позов до суду про оскарження постанови поліції за керування автомобілем без водійського посвідчення.

На водія наклали штраф у розмірі 425 грн. У позові водій підкреслив, що у нього дійсно не було з собою паперових документів, тому він пред’явив всі необхідні документи в додатку “Дія”.

Незважаючи на те, що згідно із законом електронні документи мають таку ж юридичну силу як і “паперові”, в поліції вимагали саме фізичні оригінали документів від водія.

Під час судового розгляду вдалося з’ясувати, що водій є зареєстрованим в додатку і дійсно пред’явив документи співробітникам поліції в електронному вигляді.

В результаті суд прийшов до висновку, що водій не порушив ПДР, коли пред’явив електронні права замість паперових, так як така можливість прописана в постанові КМУ №956 від 23.10.2019. Таким чином, суд скасував штраф поліції, а також ще раз підтвердив, що водій не зобов’язаний мати при собі документів на право керування в “паперовому” вигляді.

Джерело mmr.net.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти