Водіям розповіли, в яких випадках штрафи поліції є незаконними і підлягають скасуванню

Поліцейський оштрафував водія за порушення Правил дорожнього руху, а той оскаржив штраф в суді. У позові водій зазначив, що інспектор не провів в установленому порядку розгляд справи і не роз’яснив йому його права як особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Розглядаючи даний аргумент, суд зазначив, що дотримання передбаченої законом процедури грає важливу роль для встановлення об’єктивної істини при розгляді справи.

Суд констатував, що відповідно до передбаченої процедури розгляд справи починається з представлення поліцейського, який розглядає цю справу. Поліцейський оголошує, яка справа підлягає розгляду, хто притягається до відповідальності, роз’яснює особам, які беруть участь в розгляді справи, їх права і обов’язки.

Порушення інспектором цієї процедури зводить нанівець саму суть і завдання, покладені в основу поняття адміністративної відповідальності. Це ускладнює встановлення об’єктивної сторони вчиненого порушення і провини особи в його скоєнні.

Суд встановив, що на місці зупинки інспектор не роз’яснив водієві його права, як особи, яка притягається до відповідальності і визнав такі дії грубим порушенням процедури накладення стягнення і скасував штраф поліції (справа №760/402/21).

Таким чином, нероз’яснення під час розгляду справи водієві його прав є грубим порушенням процедури накладення стягнення і, як наслідок, є підставою для скасування штрафу.

Джерело autotheme.info
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти