Зміни до правил дорожнього руху: які нові дорожні знаки з’являться

Кабінет Міністрів України ухвалив проект змін до Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306, які набудуть чинності вже за тиждень, 1 листопада. Частина змін торкнеться велосипедистів та людей з поганим зором, а саме:

Дається нове визначення велосипедної доріжки;
Вперше вводяться поняття велосипедної смуги та велосипедного переїзду;
Докладно регламентується, як мають переміщуватися велосипедисти, зазначені їхні права та обов’язки;
Регламентовано суміжний рух пішоходів та велосипедистів, а також рух осіб із порушенням зору;

Нові знаки

З’являться нові дорожні знаки: житлова зона, пішохідна доріжка, початок населеного пункту та його закінчення, напрямки повороту, місця дозволеної зупинки та стоянки, заборони руху транспортних засобів та інші.

Нова розмітка

Буде введена нова розмітка для позначення «лежачого поліцейського», виділених місць для паркування вздовж доріг і наближення до кільцевої розв’язки, перед виходами з території шкіл, що вказує на місце концентрації ДТП, для позначення виділених місць для паркування вздовж доріг і т.п. До вертикальної розмітки, що діє, додається нова: жовто-червона. У ПДР змінено вимоги щодо крайової дорожньої розмітки відповідно до положень ДСТУ 2587:2021, де крайовою може бути лише розмітка 1.2, яка в залежності від дозволеної швидкості руху може бути різної ширини.

Чому вводяться зміни?

– Зміни у ПДР обумовлені необхідністю приведення положень ПДР у відповідність до національних стандартів України, ДСТУ 4100:2021 та ДСТУ 2587:2021, які розроблені з урахуванням вимог Конвенції про дорожні знаки та сигнали.
– Постановою Уряду від 29.09.2021 № 1091 внесено зміни та доповнення до ПДР та викладено у новій редакції розділу 33 «Дорожні знаки», 34 «Дорожня розмітка» та додатку 1,2 до ПДР.
– ДСТУ 4100:2021 було прийнято після внесення змін та зауважень до редакції проектів, отриманих під час громадських обговорень.

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти