Податок на авто у 2022 році: хто і коли має платити

З 2022 року транспортний податок потрібно буде сплачувати за автомобілі, вартість яких починається з 2437500 грн. Сума податку становить 25 000 грн, сплачувати його потрібно раз на рік, передає «Твоя МАШИНА».

Щороку 1 лютого Мінекономіки публікує перелік легкових автомобілів, що підлягають оподаткуванню транспортним податком. Податком оподатковуються автомобілі не старші 5 років та вартістю не менше 375 мінімальних зарплат, тобто 2437500 грн. Торік платити податок треба було за наступні автомобілі: Aston Martin, Audi, Bentley, Tesla, Porsche, Lamborghini, Ferrari, Cadillac, Maserati, Lexus, Rolls-Royce, Mercedes-Benz, Land Rover, Chevrolet та BMW.

Вартість авто визначається Мінекономіки за спеціальною методикою станом на 1 січня податкового (звітного) року, виходячи з марки, моделі, року випуску, обсягу циліндрів двигуна, типу пального.

Податок оплачується фізичними особами протягом 60 днів або юридичними особами щокварталу до 30 числа кожного місяця. Оплата відбувається за місцем реєстрації об’єктів оподаткування та зараховується до відповідного бюджету.

Податок сплачується пропорційно до кількості місяців, що залишилися до кінця року. Якщо автомобіль протягом звітного року став старшим за 5 років, то податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, у якому вік такого автомобіля досяг 5 років.

Якщо машиною заволоділи незаконно, то податок необхідно сплачувати з місяця, що настає за місяцем, коли автомобіль було незаконно придбано. При цьому факт має бути підтверджений відповідним документом щодо внесення відомостей про скоєння кримінального правопорушення.

Якщо автомобіль повертають законному власнику, податок треба сплачувати з того місяця, в якому легковий автомобіль було повернено. У такому разі платник податків повинен надати копію такої ухвали (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти