В Україні повертають обов’язковий техогляд авто: що не так з ініціативою влади

Як відомо, 2022 року повернеться обов’язковий техогляд. Експерти вирішили розібратися, чи потрібне Україні таке нововведення, передає «Твоя МАШИНА».

Причин повернення обов’язкового техогляду дві: вимога Угоди про асоціацію з ЄС та вплив регулярних перевірок стану машин на безпеку дорожнього руху. Якщо говорити про європейські вимоги, то йдеться про Директиву 2014/45/ЄС. Проте термін її імплементації минув у 2017 році, а сама Директива перестала діяти у 2018 році.

В Україні техогляди проводяться інакше, ніж у Європі. Справа в тому, що європейці відвідують СТО у будь-якому випадку, незалежно від складності процедури. Там же можна і перевірити стан машини. У нас же автомобілісти вважають за краще вирішувати проблеми самостійно.

Якщо говорити про безпеку, то, згідно з даними патрульної поліції, минулого року на дорогах України було зафіксовано 170 тисяч ДТП. З них 0,2%, тобто 455 випадків, сталося через несправність транспортного засобу.

При цьому ДТП скоєно також через ями на дорогах, через які лопаються колеса. Крім того, деякі поломки трапляються раптово, і їх не можна передбачити. Тому введення обов’язкового техогляду для приватного транспорту не сильно знизить аварійність.

Варто зазначити, що власники й самі стежать за станом своїх машин. Адже ніхто свідомо не їздитиме на небезпечному транспорті.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти