Українцям розповіли, чи можуть “фантомні патрулі” зупиняти авто на дорозі

25 січня на дорогах України з’явилися «фантомні» патрулі. Вони фіксують порушення правил дорожнього руху, не виділяючись серед інших учасників дорожнього руху, передає «Твоя МАШИНА».

Наразі патрулі їздять у складі чотирьох машин Skoda Kodiaq. Незважаючи на те, що вони не є поліцейськими номерними знаками, розпізнати їх все одно можна. У Мережу злили номери «фантомів»: КА 0225 СВ, КА 2851 РЄ, КА 2896 РЄ, КА 2096 РЄ.

Упродовж цього року Нацполіція планує купити ще 30 таких машин. Вони оснащені системами контролю швидкості транспортних засобів, що рухаються, які дозволяють фіксувати дані під час їзди.

«Фантомні» патрулі є аналогами камер автофіксації, однак у водіїв одразу виникли сумніви щодо законності такого методу. У ст.40 закону “Про Національну поліцію” прописано, що поліція має право використовувати техніку, яка працює в автоматичному режимі для виявлення або фіксації правопорушень. Таке обладнання можна або закріплювати на формі поліцейських або транспортних засобах або розміщувати вздовж доріг або по периметру будівель.

Водночас автомобілістів зобов’язані попереджати водіїв про наявність обладнання для автофіксації. Так, камери позначені попереджувальними знаками (5.70). Тому теоретично водіїв повинні повідомляти і про «фантоми». Але техніка є закріпленою, а чи не змонтованою, а закон не уточнює, чи потрібно про неї попереджати. У цьому питанні розбиратиметься вже суд, і якщо буде вирішено, що Нацполіція має повідомляти про закріплену техніку – адміністративні протоколи стануть недійсними.

Також користувачі соцмереж повідомляють, що «фантоми» активно зупиняють автомобілі на дорогах України за порушення правил дорожнього руху. Автори публікації стверджують, що «фантоми» мають законні підстави для подібних дій.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти