Штрафи за порушення правил дорожнього руху піднімуть у 10 разів: кого і за що вдарять гривнею

На офіційному сайті Верховної Ради України з’явився законопроект №7026. Нововведення збільшує відповідальність на дорогах, а саме потрібно підвищити штрафи за порушення правил дорожнього руху, повідомляє «Твоя МАШИНА».

Насамперед, йдеться про елітні авто – власникам таких машин штрафи збираються підняти у 10 разів. Також буде збільшено вдвічі окремі штрафи, які зазначені у кримінальному кодексі. Тобто порушення швидкості більш ніж на 20 км/год обійдеться не в 340 грн, а в 3400. Якщо ж швидкість буде перевищено на більш ніж 50 км/год, то розмір штрафу становитиме 17000 гривень.

Елітним вважатиметься легковий автомобіль середньою ринковою вартістю близько 87 000 доларів, або 2 437 500 грн. Однак повного визначення поняття “елітний автомобіль” ще немає. Його мають внести до Податкового кодексу окремим законопроектом, який ще не розробили.

Законопроект передбачає, що ті, хто володіє дорожчими авто, мають платити за порушення правил дорожнього руху більше. Українським законодавством розміри штрафів встановлюються відповідно до рівня соціальної небезпеки, що виникає внаслідок того чи іншого діяння. Проте в пояснювальній записці до проекту №7026 не наведено жодних даних щодо того, чи є порушення водіїв «елітних автомобілів» більш небезпечними, ніж ті, які вчиняють водії машин із меншою ринковою вартістю.

Також варто зазначити, що нововведення суперечить положенням ст.24 Конституції України, де сказано, що «Громадяни мають рівні конституційні права та свободи та рівні перед законом».

Проте подібні закони є в інших країнах. Так, у Сполученому Королівстві за перевищення швидкості можуть стягнути 75% тижневого доходу людини. Але в Україні запровадити таке буде складно, оскільки офіційний рівень доходів може суттєво відрізнятись від фактичного.

Водночас елітних автомобілів на дорогах лише 0,9%, тому навряд чи підвищення штрафів для цієї категорії суттєво покращить безпеку дорожнього руху.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти