Автозаводи в Європі зазнали впливу через війну в Україні

Вторгнення Росії в Україну може призвести до зупинки автомобільної промисловості Центральної Європи, посилюючи ризик різкого економічного уповільнення.

Конфлікт в Україні вже погіршив проблеми із постачанням, а також підвищив ціни на такі матеріали, як нікель чи паладій. Сплеск витрат за енергію також проникає в ланцюги поставок. Особливо це стосуватиметься Центральної Європи, де цей сектор відіграє важливу роль і деякі збої вже спостерігаються після того, як Росія вторглася в Україну.

Так, Volkswagen вже тимчасово припинив виробництво двох заводах у Польщі. Через нестачу комплектуючих зупинялися виробництва марки Porsche.

Інший підрозділ VW Group, Skoda, який є найбільшим експортером Чеської Республіки, припинив виробництво свого електричного позашляховика Enayaq і попередив, що виробництво інших моделей також під загрозою через відсутність ключових джгутів електропроводки з України.

У 2021 році глобальна нестача мікросхем вже стримувала виробництво, адже чеський сектор випустив на 300 000 автомобілів менше, ніж планувалося.

У Румунії міністр економіки створив робочу групу для підготовки до негативних наслідків у ключових промислових сегментах, таких як автомобільний сектор, який стикається з нестачею постачання деяких частин.

За оцінками ING, зниження виробництва в Угорщині може становити половину того, що спостерігалося у 2020 році під час пандемії. При цьому відновити економічне зростання буде складніше.

Джерело motorcar.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти