В Україні збільшили суми виплати автоцивілки і не тільки: що потрібно знати водіям

Національний банк України змінив умови обов’язкового страхування відповідальності власників наземних транспортних засобів. Зміни набирають чинності з 1 липня 2022 року.

По-перше, НБУ збільшив розміри страхових сум за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів:

– до 160 000 гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну потерпілих (до змін ця сума становила 130 000 гривень);

– до 320 000 гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих (до змін ця сума склала 260 000 гривень).

Збільшення страхових сум за договорами “автоцивілки” дозволить споживачам отримати найкращий фінансовий захист. Особливо це актуально в умовах зростання цін на деталі та комплектуючі до автомобілів. Водночас вартість полісу для споживачів суттєво не зросте.

По-друге, до 80 000 гривень на потерпілого (до змін ця сума становила 50 000 гривень) збільшено розміри страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення “європротоколу”. Йдеться про оформлення документів щодо ДТП без участі уповноважених працівників Національної поліції України.

Це дозволить більшій кількості постраждалих у ДТП отримати страхову виплату без необхідності виклику на місце аварії представників Національної поліції, які часто залучені в оборону країни під час дії воєнного стану.

По-третє, з огляду на підвищення страхових сум та збільшення ліміту виплати за європротоколом, Національний банк розширив діапазон значень коригуючого коефіцієнта до базового страхового платежу. Такий коефіцієнт допомагає оцінити рівень збитковості діяльності страховика. Розширення його діапазону дозволить страховикам звести до мінімуму ризики та сформувати адекватну тарифну політику для споживачів страхових послуг.

По-четверте, інформація про укладені електронні договори “Зелена карта” включатиметься до єдиної централізованої бази даних. Такий крок розширить обсяг даних, яким оперує моторне (транспортне) страхове бюро України. Це дозволить користувачам отримати вичерпну інформацію щодо всіх видів укладених договорів страхування та захистити їх від можливих шахрайських дій, пов’язаних з маніпулюванням неповними даними.

Джерело bank.gov.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти