Білоруси видають дешевий китайський електрокар за свій M1NSK

Мінський “Мотовелозавод”, який випускає велосипеди Aist, вирішив складати китайські електромобілі. Перший зразок дали на тест-драйв місцевим журналістам. Але щоб вони нічого не пошкодили, не дозволили навіть зняти плівку з крісел, повідомляють в Авто24.

На невеличкий електричний квадроцикл для внутрішнього ринку Піднебесної вони наклеїли “лейбу” M1NSK та хочуть продавати його за 10 тисяч доларів.

Для керування цього чуда техніки потрібна категорія “В” в посвідчення водія, хоча розігнати його швидше 60 км/год неможливо.

Електродвигун знаходиться ззаду, під багажником, потужністю 4 кВт, там також вмістили міст із редуктором, пружини, контролер. Машинка задньопривідна.

Спереду – невелика літій-іонна батарея на 8 кВт*год, компресор кондиціонера та пневмогідравлічна система гальм. Гальма спереду дискові, ззаду – барабанні. Колеса маленькі – R12, маса машини – близько 463 кг.

Так званий виробник заявляє запас ходу 120-150 кілометрів. Заряджається електромобіль за 6-8 годин від розетки або повільної зарядної станції. Але не всі роз’єми підходять – треба шукати перехідники.

В салоні – китайський шик: еко-шкіра, великий екраном мультимедійної системи, селектор вибору режимів руху як у Jaguar/Land Rover – з шайбою. Звичайно, екран на сонці виблискує і на ньому нічого не видно.

Шайба без режиму P – на парковці треба ставити на N та ручник. Кнопки запуску теж немає, “заводити” потрібно з ключа . Ще є здоровенна червона кнопка аварійного вимкнення – на випадок, якщо електромобільчик почне горіти, щоб вимкнути всю електросистему.

Опції в китайсько-білоруському авто не працюють. Електросклопідйомники не піднімають, кондиціонер не холодить, функції медіасистеми теж під секретом – мало хто в Білорусі розуміє китайську…

Машина чотиримісна, але другий ряд – для дітей. Дорослим поїздка там виявиться комфортною хіба що перед СІЗО.

В багажнику навіть сумка з магазину не поміститься. Але якщо вигнати дітей та скласти задні сидіння, то два пакети влізуть.

Квадроцикл M1NSK гарно блимає вогниками як спереду, так і ззаду. Причому попереду червоним та синім – можна у темряві переплутати з поліцією. А якщо вона зупинить за цю “світломузику”, то конфіскує машину.

За кермом сидіти “майже” зручно, але великим людям мало місця для лівої руки. Старт в’ялий, а потім, коли “розкочегариться”, трохи їде. Білоруські веломайстри обіцяють, що динаміка покращиться, якщо трохи “підшаманити”. Але чи не знизить це ресурс двигуна – потім їм розкажете.

Кермо на місці крутити одним пальцем не вийде, хоч у нього є електропідсилювач. Але гальма непогані.

Серед інших негараздів – шумоізоляції немає, великі зазори та фарбування “віником”. А от ціна вже надто висока – 9900 доларів США. За ці гроші можна купити вживаний Nissan Leaf або Fiat 500e.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти