Кожен сьомий український водій може передавати дані ворогу: дослідження

За результатами моніторингу Громадської спілки «Асоціація відповідальних перевізників» (далі – АВП), 15% водіїв служб таксі та приватних авто використовують російські мобільні застосунки для навігації під час поїздки. Серед найбільш поширених – 2-GIS, “Яндекс Карты и Навигатор” – які опосередковано підконтрольні уряду Російської Федерації, повідомляють в Авто24.

Такі застосунки збирають персональні дані водіїв, у реальному часі передають державі-агресору інформацію про скупчення автотранспорту на дорогах, перешкоди (у тому числі блокпости), про маршрути, вільні від перешкод. Деякі збирають інформацію про плани окремих будівель, поверховість, входи та виходи.

Найбільші ризики у зв’язку з цим несуть міста Харків, Одеса, Дніпро, де частка користувачів відповідних додатків порівняно з іншими аналогами сягає 42% – 58%.

У серпні АВП звернулась до РНБОУ, МВС, СБУ та інші державні установи та надала вичерпну інформацію щодо загроз національній безпеці, пов’язаних з діяльністю на території України юридичних осіб, підконтрольних уряду держави-агресора.

На цей момент Мінцифри проінформувало, що вже звернулось до корпорацій Google та Apple з метою сприяння вирішенню ситуації щодо припинення використання водіями таксі та особистих авто мобільних застосунків для навігації 2-GIS та «Яндекс Карты и Навигатор» по всій території України.

В АВП планують також залучати представників бізнесу до більш активного інформування користувачів відповідних сервісів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти