Автоконцерни зазнали збитків у 4,5 млрд євро через вихід з ринку РФ

Європейський підрозділ Toyota оцінив втрати в 526 млн євро, а Renault – у 2,3 млрд євро

Іноземні автомобільні бренди вже втратили близько 4,5 млрд євро після того, як залишили російський ринок. На думку експерта автомобільного ринку Володимира Беспалова, такі збитки автоконцернів пов’язані з нереалізованими інвестиціями в країні, а також майже безоплатною передачею активів партнерам.

У Nissan, згідно з фінансовим звітом компанії, збитки через продаж бізнесу в Росії оцінили в 165 млн євро, при цьому виручка виробника за II квартал скоротилася на 68% в порівнянні з аналогічним періодом 2021 р.

Крім того, європейський підрозділ Toyota оцінив втрати в 526 млн євро, а Renault – у 2,3 млрд євро. Після продажу підприємства в Підмосков’ї Мercedes-Benz, у свою чергу, заявив про втрати 1,4 млрд євро.

Як зазначив Беспалов, раніше автовиробники активно вкладали кошти на російський ринок, але після припинення діяльності в країні ці вкладення доводиться вписувати в збиток. При цьому експерт вважає, що вихід для іноземних брендів з точки зору втрати ринку збуту є фактором «неприємним, але не смертельним». Експерт зазначає, що обсяг російського ринку нових машин у стабільному стані становить 1,5–2 млн. штук на рік. Це приблизно 2% від глобального продажу автомобілів.

Тому втрату російського ринку для іноземних автомобільних компаній не можна вважати значущою, додав Беспалов.

Джерело borgexpert.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти