Автомобільна мобілізація в Україні: коли і як ваше авто можуть вилучити на потреби армії

Під час війни фізична особа чи підприємство можуть отримати наряд з військкомату на вилучення автомобіля. Автомобільну мобілізацію було розширено і деталізовано в пакеті змін до закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Згідно цих змін, вилучити транспортний засіб на потреби армії можуть не тільки у підприємств усіх форм власності та органів влади чи самоврядування, а й у звичайних громадян.

Порядок вилучення транспортних засобів регулює Положення про військово-транспортний обов’язок, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2000 № 1921.

У даному положенні перелічено категорії, у яких вилучити транспортний засіб не можуть. До переліку входять:

– дипломатичні та консульські установи інших держав;
– представництва міжнародних та іноземних організацій;
– іноземці та люди без громадянства;
– підприємства, організації та установи, які мають високу суспільну значимість;
– підприємства, організації та установи, які вже виконують мобілізаційні завдання.

Останні дві категорії з переліку для звільнення від мобілізації автотранспорту повинні надати підписаний договір із Міністерством оборони.

Також в положенні описана процедура вилучення транспортних засобів. Спершу, уряд має встановити яку кількість техніки необхідно мобілізувати в кожній області. Потім місцеві адміністрації розподіляють цю кількість між районами та містами обласного підпорядкування. А далі державні адміністрації за дорученням військкоматів поділяють ліміти передачі транспортних засобів між підприємствами, організаціями, установами та громадянами.

Займатися мобілізацією транспортних засобів мють право виключно військкомати. Вони виписують і вручають представнику підприємства чи приватній особі наряд на вилучення транспортного засобу. При цьому забирати транспортний засіб насильно держава не має наміру. Після вручення наряду власники техніки мають вибрати, яку техніку вони передадуть на потреби військових, а яка залишиться для виконання господарських потреб.

Джерело telegraf.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти