У українських водіїв хочуть конфісковувати авто за популярне порушення

В Україні хочуть збільшити розмір штрафів за водіння у стані алкогольного, наркотичного чи будь-якого іншого сп’яніння та конфіскувати транспортні засоби на користь ЗСУ у разі повторного порушення протягом року. Відповідний законопроєкт №9076 опублікували на сайті Верховної Ради

Законопроєкт №9076 передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції).

Автори законопроєкту зазнчають, що у 2022 році в Україні сталося 18 628 дорожньо-транспортних пригод, у яких люди зазнали травм або загинули.

Також назвали основні причини ДТП із постраждалими в 2022 році:

– перевищення безпечної швидкості;
– порушення правил маневрування;
– порушення правил проїзду перехресть;
– порушення правил проїзду пішохідних переходів;
– недотримання дистанції;
– перехід пішоходів у невстановленому місці;
– виїзд на смугу зустрічного руху, у тому числі керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння.

За статистикою у ДТП, які спричинили п’яні водії, загинула 91 особа і 1031 травмовано.

“В умовах дії військового стану в Україні керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння свідчить про низькі морально-етичні якості водіїв”, – йдеться у законопроекті.

Тому автори законопроєкту пропонують у осіб, які керують автомобілем під дією алкоголю або наркотичних речовин, конфіскувати автомобілі та безкоштовно передавати їх ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Держприкордонслужбі, МВС, Нацполіції, ДСНС, Управлінню державної охорони, Держспец військовим формуванням.

Варто зазначити, що при конфісковувати транспортні засоби пропунують лише у тих водіїв, які порушили правила повторно протягом одного року. Також народні депутати пропонують збільшити суми штрафів за керування транспортними засобами особами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу та швидкість реакції.

Розмір штрафів може зрости з 2000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із позбавленням права керування транспортними засобами не на 3, як раніше, а на 5 років.

Також хочуть збільшити термін позбавлення права керування транспортним засобом у разі взяття особи під адміністративний арешт (в обох випадках арешт на 10 діб) – з 3 до 5 років, а замість відплатного вилучення транспортного засобу у цьому випадку також конфіскувати його.

В разі повторного порушенння протягом року, розмір штрафу пропонують підвищити з 3000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Джерело hvylya.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти