Назад у СРСР: у РФ планують запровадити держрегулювання цін на авто

Держдума Росії пропонує зобов’язати автомобільні салони продавати авто за рекомендованою роздрібною ціною. Таким способом уряд планує зупинити зростання вартості нових автомобілів.

В РФ можуть ввести державний контроль вартості нових автомобілів. Відповідний законопроєкт вже зареєстровано у Державній думі, інформує “Фокус”.

Даний проєкт закону зобов’язує автомобільних дилерів продавати нові автомобілі за рекомендованою роздрібною ціною. А також буде заборонено встановлювати додаткове обладнання на автомобіль до його продажу.

Автори законопроєкту називають причиною таких суворих неринкових заходів (держрегулювання цін діяло при СРСР) стрімке зростання вартості автомобілів в РФ. Після зупинки автомобільних заводів та відходу провідних світових автовиробників з Росії через повномасштабне вторгнення в Україну, в країні стався дефіцит нових машин на ринку та їх подорожчання.

Крім того, велика кількість дилерів почали встановлювати додаткове обладнання на автомобілі до їх продажу та використовувати це як привід для підвищення вартості. За 2022 рік ціни нових авто в Росії зросли в середньому на 19%, хоча деякі моделі подорожчали набагато серйозніше.

Для прикладу, вартість Kia Sportage у РФ підскочила до 76 700 доларів – кросовер став утричі дорожчим, ніж в Україні. А вартість Lada Vesta 2022 або Renault Duster часом сягала 40 000 доларів. Кросовери “Москвич”, що випускаються на російському заводі, виявилися дорожчими, ніж імпортовані в Україну з Китаю їх близнюк JAC JS4.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти