В Україні введуть нові правила продажу вживаних автомобілів

Ще 6 березня 2023 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт № 9083 “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами суб’єктами господарювання, які поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС”.

Даним законопроєктом передбачено, що має бути забезпечена прозорість ведення бізнесу в сфері торгівлі вживаними транспортними засобами, спрощення державних бюрократичних процедур, захист прав продавців і покупців.

Автори законопроєкту пропонують звільнити суб’єктів господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, і поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС, від обов’язку перереєстровувати на себе вживані транспортні засоби, які були придбані як товар для їх наступного продажу кінцевим споживачам.

Крім того, пропонується звільнити таких осіб від обов’язку подавати до сервісних центрів МВС документи з відміткою відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки про взяття на військовий облік (зняття з військового обліку) вживаних транспортних засобів, які були придбані для подальшого продажу.

Автори законопроєкту, серед яких народні депутати Данило Гетманцев та Ярослав Железняк, зазначають, що дані правила продажу вживаних транспортних засобів діють у розвинених західних країнах, де автодилери без будь-яких обмежень можуть скуповувати вживані автомобілі для подальшого продажу без їх державної перереєстрації на себе. Такі машини реєструють вже на кінцевого покупця.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти