Будуть штрафувати: одна з країн ЄС готує реєстр автомобілів із українськими номерами

Міністерство транспорту Чехії готує реєстр автомобілів з українською реєстрацією, для того щоб вести облік водіїв які живуть в країні із тимчасовим захистом.

Дане нововведення має полегшити владі виписування штрафів, повідомляє РБК-Україна.

Реєстр має почати роботу у другій половині 2023 року. Зараз у Чехії налічується близько 38 тисяч автомобілів з українською реєстрацією.

“Ми вводимо це головним чином для того, щоб можна було відстежити відповідальність порушників. Зіставити автомобіль з конкретною людиною, що зараз часто буває складно”, – заявив міністр транспорту Мартін Купка.

Зараз мерії та муніципалітети не можуть надсилати штрафи водіям, якщо особу порушника не встановлено. У деяких випадках влада Чехії може переглядати реєстри транспортних засобів країн ЄС, але у випадку з Україною це не допоможе.

“Ми хочемо, щоб закон був простим. У реєстрі має бути зв’язок між автомобілем та особою з правом тимчасового захисту. Там будуть не всі технічні дані про транспортний засіб, а лише необхідні параметри”, – зазначив міністр.

В даний момент автомобілі з України не повинні проходити техогляд у Чехії, оскільки вважаються транспортними засобами у міжнародному сполученні. Але застрахувати їх також неможливо.

“Якщо незастрахований автомобіль завдасть збитків у Чехії, ми відшкодуємо збитки постраждалій стороні і не вимагатимемо компенсації від українських автомобілістів. Ця допомога діє протягом 6 місяців після виїзду з території України”, – розповів Володимир Крейзар із Чеського офісу страховиків.

Після 6-місячного терміну страхова компанія стягне гроші з незастрахованого винуватця.

Згідно даним страхових компаній Чехії, з початку березня минулого року до кінця лютого цього року у країні сталося 173 ДТП за участю українських автомобілів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти