Водіїв попередили про штраф за неправильні фари

Українським водіям вирішили нагадати, що згідно ПДР України за самостійно встановлені ксенонові фари передбачено штраф.

Дуже багато автовласників встановлюють на свої авто засмість штатного світла – ксенонове, галогенне чи світлодіодне світло. Але дана заміна, якщо це не передбачено заводом виробником, тягне за собою накладення штрафу. Адже замінівши світло можна засліпити інших учасників дорожнього руху і навіть створити аварійну ситуацію.

Таким чином можна встановлювати тільки те світло, яке передбачено конструкцією транспортного засобу. Також для використання ксенонових ламп треба встановлювати автоматичний коректор кута нахилу фар та пристрої для очищення фар. В інших випадках, експлуатація транспортного засобу з ксеноновими лампами заборонена.

За використання фар з порушенням вимог відповідних стандартів відповідно до ч.2 ст. 122 КУпАП передбачено штраф – 510 грн. Також, згідно з ч. 1 ст. 121 КУпАП, якщо водій керує транспортним засобом, який переобладнаний з порушенням правил, норм і стандартів, то передбачений штраф – 340 грн, якщо порушення вчинено вперше. У разі повторного порушення протягом року водій може бути позбавлений водійського посвідчення від 3 до 6 місяців.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти