Конфіскація авто та штраф до 68 тисяч: для українських водіїв готують нове покарання

У Верховній Раді розглядається законопроєкт № 9076, яким передбачено посилення покарання для водіїв, які керують автомобілем у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Народні депутати пропонують внести зміни до ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за ці види правопорушень.

Автори законопроєкту зазначають, що більша частина дорожньо-транспортних пригод, які сталися в 2022 році, відбулися через водіїв у стані сп’яніння. Тому вони пропонують збільшити покарання для водіїв-рецидивістів. Для тих водіїв, які порушили правило вперше, штраф за водіння в нетверезому стані залишиться на тому ж рівні – 17 тисяч гривень, а також позбавлення права керування на 1 рік.

Але для водіїв, які повторно сядуть за кермо нетверезі протягом року замість можливого оплатного вилучення транспортного засобу його конфіскують на користь Збройних сил України.

Розмір штрафу за повторне порушення буде збільшено з 34 000 грн до 51 000 грн, а термін позбавлення прав буде збільшено з 3 до 5 років.

Для тих водіїв, які сіли нетверезі за кермо втретє, штраф буде збільшено до 68 тисяч гривень, що на 17 тисяч гривень більше від запропонованого штрафу за друге порушення. Решта частин статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка стосується вживання алкоголю водієм після ДТП або зупинки поліцією до проходження медичного огляду, залишиться без змін.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти