В Україні можуть скасувати обов’язкову сертифікацію автомобілів

Народні депутати на чолі з Мар’яном Заблоцьким пропонують скасувати обов’язкову сертифікацію автомобілів в Україні. Відповідний законопроєкт був зареєстрований у Верховній Раді.

Законопроєктом передбачено зміни у процедурі сертифікації транспортних засобів. Якщо законопроект буде ухвалено, сертифікація стане необов’язковою для більшості імпортних автомобілів.

В даний момент в Україні кожен імпортний транспортний засіб з пробігом повинен підтвердити відповідність вимогам технічних регламентів. Для цього потрібно пройти процедуру сертифікації. Проводять її спеціальні випробувальні лабораторії, а призначені органи зі сертифікації колісних транспортних засобів (в Україні сьогодні таких 15) видають підтверджуючий документ — сертифікат відповідності. Ринкова ціна сертифікації складає від 2500 грн для легкових авто.

Поданий законопроєкт, пропонує визнавати не лише сертифікати відповідності, видані українськими організаціями, але й інші документи, видані в країнах Євросоюзу, у тому числі виробниками цих транспортних засобів або їх уповноваженими представниками в Україні. Не визнаватимуть документи, отримані в Росії та Білорусі.

Тобто, для розмитнення та реєстрації усіх видів транспортних засобів (в тому числі механічних та самохідних, спеціальної та сільськогосподарської техніки) буде достатньо надати документи про реєстрацію та право власності. Проходити додаткові процедури чи отримувати інші документи буде не потрібно.

Джерело Інститут досліджень авторинку
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти