Автомобільна мобілізація: хто не в списку та яка зараз процедура

Поки в Україні йде війна і триває воєнний стан у громадян, підприємств, органів влади та самоврядування можуть вилучити транспортні засоби на потреби ЗСУ. В законодавстві прописаний певний порядок даної процедури, який саме розповідає видання “Апостроф”.

Процедура конфіскації транспортних засобів прописана в законі “Про внесення зміни до статті 6 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо військово-транспортного обов’язку”. Положенням про військово-транспортний обов’язок, затвердженим постановою № 1921 від 28 грудня 2000 року, регулюється механізм мобілізації автотранспорту.

Весь час поки діє воєнний стан МВС щокварталу подає у територіальні центри комплектування (військкомати) дані про реєстрацію (перереєстрацію), переобладнання та зняття з обліку автомобілів, які перебувають у власності підприємств, установ та організацій і можуть бути передані на потреби армії й інших військових формувань під час воєнного стану.

У кого не можуть конфіскувати транспортний засіб

В українському законодавстві прописаний список осіб та установ, у яких не мають права забирати автотранспорт. До них відносяться:

– дипломатичні та консульські установи інших держав;

– представництва міжнародних та іноземних організацій;

– іноземці та люди, які взагалі не мають громадянства;

– банки державного сектору;

– підприємства, організації та установи, які мають високу суспільну значущість;

– підприємства, організації та установи, які виконують мобілізаційні завдання.

Як відбувається конфіскація автотранспорту

В першу чергу Уряд має з’ясувати яка саме кількість техніки й транспорту для виконання мобілізаційних завдань необхідна. Потім цю кількість розподіляють між обласними адміністраціями, а ті своєю чергою розподіляють перелік між районами й містами обласного підпорядкування. Потім державні адміністрації за дорученням ТЦК передають ліміти необхідної кількості транспортних засобіви між підприємствами, організаціями, установами та громадянами.

Варто зазначити, що мобілізація транспортних засобів відбувається виключно через військкомати. Власники транспорту мають право обрати, який транспортний засіб віддати для ЗСУ, а який лишити собі.

Яка процедура мобілізації транспортних засобів:

– технічний стан та мобілізаційна готовність автомобіля має бути задокументованою,

– розраховується його залишкова (балансова) вартість;

– проводиться незалежна оцінка транспортного засобу (проводиться за ініціативою власника та його коштом).

Що буде з мобілізованим транспортом після закінчення війни

Згідно з положенням, передбачено: “повернення підприємствам, установам та організаціям транспортних засобів і техніки здійснюється військовими частинами (підрозділами), установами та організаціями військових формувань, для задоволення потреб яких вони залучалися, протягом 30 календарних днів з дати оголошення демобілізації через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, які здійснили таке залучення”.

Таким чином, керівники підприємств, установ та організацій можуть звернутися до ТЦК і написати заяву на повернення транспорту.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти