Верховна Рада хоче запровадити великі штрафи за експлуатацію старих автомобілів

До Верховної Ради внесли законопроєкт, який має на меті обмеження імпорту неякісних вживаних авто з Європейського Союзу (ЄС) і передбачає запровадження великих штрафів за експлуатацію автомобілів, технічні характеристики яких не відповідають встановленим в Україні нормам.

Законопроєктом № 9210-1 передбачено внесення змін до ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших суміжних законів, спрямованих на підвищення безпеки експлуатації транспортних засобів.

Автори законопроєкту зазначають, що створили даний проєкт з метою боротьби з практикою ввезення вживаних авто з ЄС, в яких двигун або інші компоненти були замінені на деталі нижчої якості, що може вплинути на екологічні характеристики та загальну безпеку авто.

В пояснювальній записці йдеться, що керування автомобілем, який має суттєві технічні несправності, несанкціоновано або технічно неякісно переобладнаний, а також не відповідає технічним характеристикам виробника, серед інших факторів, є однією з причин ДТП та їх тяжких наслідків.

Тому депутати пропонують карати водіїв, які їздять на таких авто, штрафом у розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також, власнику автомобіля, який своєчасно не пройшов техогляд, загрожує штраф у розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Зараз це 680 грн.

Щоб не порушувати правила та уникнути штрафів, власники авто мають переконатися, що їхні машини відповідають необхідним технічним характеристикам та своєчасно проходити техогляд. Нардепи сподіваються, що нові правила підвищать безпеку руху транспортних засобів на дорогах України та зменшать кількість дорожньо-транспортних пригод, спричинених технічно несправними машинами.

Джерело avtosota.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти