В Україні з 1 липня ціни на пальне можуть значно зрости

В Україні пальне стане дорожче, бензин на 11 грн/л, дизельне пальне на 8 грн/л, а газ на 3 грн/л. Підвищення цін станеться через повернення довоєнної ставки податку на додану вартість від реалізації пального.

Замість того, щоб повертати 20% ПДВ державі для наповнення бюджету доцільніше і ефективніше було б переглянути акцизні ставки на всі види палива. Про це розповів директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Він зазначає, що коли в Україні повернуть довоєнну ставку податку на додану вартість від реалізації палива, бензин стане дорожче на 11 грн/л, дизезльне пальне на 8 грн/л, скраплений газ на 3 грн/л.

«Але, на мій погляд, головне навіть не в цьому. Я й усі без винятку трейдери бачать проблему у поверненні схем з несплати ПДВ, який планують підвищити з 7% до 20%. Неймовірно, але факт: 7% ПДВ убили весь «схематоз», який до війни був головною проблемою ринку і податкової», — зазначає Сергій Куюн.

Він переконаний, якщо ПДВ на паливо повернеться до 20%, нелегальні схеми з його реалізації знову відродяться. «Тобто отримаємо сумне бінго: ціни зростуть, а казна не отримає запланованих коштів», — вважає експерт.

Він вважає, що виходом із цієї ситуації, буде залишити ПДВ низьким, а потреби бюджету закривати шляхом збільшення акцизів. «Їх (акцизи) збирати набагато легше, й держава робить це непогано», — зазначив експерт.

Варто нагадати, що голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев повідомив, що з 1 липня 2023 року в Україні повертаються довоєнні податки на паливо, а рішення про їх скасування він назвав помилкою.

Джерело enkorr.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти