Українських водіїв хочуть штрафувати на 68 000 грн та конфісковувати автомобілі

На розгляді у Верховній Раді знаходиться законопроєкт №9076, яким передбачено посилення відповідальність водіїв, які керують транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Новий законопроєкт передбачає внесення змін до ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а його автори пропонують переглянути штрафи за повторне правопорушення, щоб зменшити кількість смертей та травм, спричинених п’яними водіями.

За статистикою 2022 року, в Україні сталося 790 ДТП, де винуватцями були п’яні водії. В результаті цих ДТП 91 людина загинула і 1031 була травмована. Дана статистика вражає і свідчить про необхідність запровадження більш суворих покарань, щоб утримати людей від керування автомобілем у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння. Автори законопроєкту пропонують внести кілька змін до чинного законодавства, включаючи збільшення терміну позбавлення права керування з 3 до 5 років та обов’язкову конфіскацію транспортного засобу для порушників, які здійснили таке правопорушення вдруге.

За перше здійснення правопорушення штрафи залишаться незмінними, а от повторні правопорушення призведуть до більш суворих наслідків для водія. Третя спроба сісти за кермо в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння обійдеться порушнику в 68 000 гривень замість 51 000 гривень.

Автори законопроєкту вважають, що дані заходи будуть більш ефективними для зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод, спричинених п’яними водіями.

Передбачається, що конфісковані транспортні засоби будуть передаватися на потреби ЗСУ, що є додатковою перевагою ініціативи.

Джерело avtosota.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти