Водіям за неоплачений штраф знову почали блокувати рахунки у банках

Починаючи з 6 травня 2023 року в Україні було прийнято рішення Кабінету Міністрів щодо блокування банківських рахунків боржників, зокрема тих, хто має несплачені штрафи за порушення правил дорожнього руху, на суму менше 100 000 гривень. Раніше, у зв’язку з повномасштабним вторгненням російських окупаційних військ у 2022 році, Кабінет Міністрів тимчасово скасував блокування рахунків громадян, які мали борги менше 100 000 гривень. Це дозволяло громадянам забезпечити себе необхідними засобами, зокрема їжею та водою, а також виїхати у безпечні райони.

Однак з 6 травня 2023 року уряд України знову встановив вимогу блокувати банківські рахунки боржників, проти яких порушено виконавче провадження. Ця вимога стосується всіх категорій боржників, включаючи військовослужбовців, поліцейських, волонтерів та чиновників.

Один з найбільших українських банків, ПриватБанк, повідомив своїх клієнтів про блокування рахунків боржників. З цією зміною сотні тисяч українців не можуть повністю розпоряджатися своїми коштами в банку. Наприклад, Олег Гороховський, співзасновник Monobank, заявив, що це рішення стосується понад 400 тисяч клієнтів їхньої фінансової установи.

Варто зазначити, що боржники можуть використовувати блоковані рахунки для особистих потреб у межах суми 13 400 гривень. Для цього необхідно подати заяву на ім’я виконавця з проханням розблокувати рахунок. Після цього виконавець повинен видати постанову про зняття арешту на частину коштів та надіслати її до банку.

Українська поліція щороку складає десятки тисяч адміністративних протоколів на водіїв за порушення ПДР. Багато з них не сплачують штрафи вчасно, а деякі взагалі не реагують на них. Наприклад, в Львові власник автомобіля Peugeot не вчасно сплатив 76 штрафів за неправильне паркування. Це призвело до конфіскації його автомобіля.

Адміністративний штраф за порушення ПДР повинен бути сплачений протягом 15 днів з моменту отримання постанови. Якщо штраф сплачується протягом перших 10 днів після отримання постанови, сума штрафу знижується на 50%.

Якщо штраф не сплачено в установлені терміни, поліція передає справу до Виконавчої служби, яка блокує банківські рахунки боржників. З боржника стягується штраф у подвійному розмірі, а також витрати, пов’язані з обліком порушень.

У випадку власника автомобіля Peugeot з Львова Виконавча служба відкрила 56 виконавчих проваджень, перш ніж автомобіль було конфісковано. Власник має 10 днів на сплату всіх боргів.

Джерело patrioty.org.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти