Пластикові права більше не потрібні: цифровий документ заміняє фізичний

За інформацією, наданою МВС, починаючи з 23 травня, Е-посвідчення водія повністю замінить фізичний документ. Раніше фізична картка автоматично підтягувалася до Е-посвідчення після отримання в сервісному центрі МВС. Тепер більше не потрібно отримувати фізичний документ на пластиковому бланку.

Е-посвідчення водія матимуть власні серії та номери, не пов’язані з фізичними картками. Якщо водій бажає отримати пластиковий документ, він може замовити повноцінну послугу обміну водійського посвідчення з фотографуванням, оплатою за бланки та адміністративними послугами. Обмін Е-посвідчень на фізичні може відбуватися як офлайн у сервісному центрі МВС, так і онлайн.

Також з вересня 2023 року буде впроваджено оформлення електронних свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів через Дію та Електронний кабінет водія при онлайн перереєстрації транспортних засобів.

Електронні посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів можна використовувати по всій Україні. На міжнародному рівні питання щодо використання цифрових документів ще не регулюються.

Зміни відбулися шляхом прийняття Кабінетом міністрів України змін до двох постанов, які стосуються отримання посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію машин. Хоча Постанова №1299 набула чинності 14 грудня 2022 року, практичне впровадження права на отримання Е-посвідчення не відбулося.

Тепер кожен український водій може обрати один із варіантів отримання документа: отримати тільки електронну версію документа, яка дозволяє керувати транспортними засобами, або отримати традиційний пластиковий бланк посвідчення водія, копія якого також зберігатиметься в Дії та Електронному кабінеті водія.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти