В Україні подорожчає пальне: відома дата і причини

Наприкінці червня закінчується термін дії податкових пільг на пальне, тому з 1 липня ринок має повернутися до довоєнних ставок, що вплине на ціну пального.

Вже з 1 липня ціни на пальне в Україні зростуть. Експерти прогнозують, що бензин та дизель можуть подорожчати навіть на 11 гривень. Однак глава парламентського фінансового комітету Данило Гетманцев вважає, що зростання ціни буде меншим, лише на 3-4 гривні порівняно з травневими цінами. Однак точний прогноз складно зробити, оскільки держава не контролюватиме ціну на паливо на ринку.

Гетманцев пояснив, що з 1 липня відновлюються довоєнні податки. Ставка ПДВ на нафтопродукти зросте з 7% до 20%, акциз на бензин — до 213 євро за тисячу літрів, на дизпаливо — до 139,5 євро. Акциз на зріджений газ залишиться без змін і становитиме 52 євро. Гетманцев не погоджується з прогнозами експертів щодо величини зростання ціни, він вважає, що це здорожчання буде незначним.

Гетманцев також зазначив, що уряд планує посилити боротьбу з російським паливом, яке надходить на український ринок. Він вважає необхідним заборонити такий продукт, оскільки воно стосується питання політичної безпеки країни, а не ціни на паливо.

Гетманцев також наголосив, що держава не буде втручатися в ціноутворення палива, а ціни будуть формуватися на ринку. Він підкреслив свою протидію регулюванню цін на паливо та вірить, що ринок повинен визначати ціни.

Щодо запасів пального, Гетманцев заявив, що ажіотаж, пов’язаний зі створенням запасів, викликаний неправильним розумінням заяви Міністерства енергетики. Він зазначив, що наразі імпорт палива до України здійснюється ритмічно і проблем з його наявністю немає.

Джерело informator.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти