Вагони тільки для жінок від Укрзалізниці: все, що потрібно знати

В середині минулого тижня, точніше 15 травня, на офіційному веб-сайті Кабінету міністрів України з’явилася петиція, яка пропонує створити вагони, що призначені виключно для жінок. Це викликало жваве обговорення серед громадськості. Ідея створення окремих вагонів для жінок вже знову виникла після того, як одна дівчина відмовилася подорожувати в одному купе з трьома незнайомими чоловіками, які, за її словами, знали одне одного. Про це повідомляє hromadske.

Ця історія почалася з гнівного твіту користувача Twitter під псевдонімом “Грішниця”. Дівчина обурилася на те, що їй довелося їхати в одному купе з трьома чоловіками, які, за її словами, були знайомі між собою. Це створило незручну ситуацію, оскільки з одного боку це могло бути звичайною поїздкою, а з іншого боку, заголовки новин можуть бути заповнені повідомленнями про зґвалтування у поїзді (на жаль, подібні ситуації вже мали місце).

Після цього на веб-сайті Кабінету міністрів з’явилася петиція, що закликає до створення окремих вагонів для жінок. Ця ідея стала предметом активних дискусій у суспільстві, оскільки прихильники таких вагонів вказують на необхідність забезпечити безпеку певних людей, зокрема жінок, особливо якщо існує попит на це. Противники вагонів для жінок підкреслюють, що це може бути проявом сегрегації та дискримінації, що може негативно вплинути на права жінок загалом.

Щодо конкретних пропозицій, в петиції, яка розміщена на сайті Кабінету міністрів, запропоновано виділити по одному вагону, призначеному виключно для жінок, на поїздах, що рухаються маршрутом тривалістю понад 6 годин. На момент вечора 24 травня петицію підписали вже понад 24 тисячі осіб, і для того, щоб петиція була розглянута Кабінетом міністрів, залишилося лише 1 тисяча підписів.

Українська залізниця не проти створення спеціальних умов для жінок, але наразі мова йде про окремі жіночі купе, а не повноцінні жіночі вагони. Крім жінок, в такі купе будуть допускатися також мами з дітьми будь-якої статі до 6 років. Ймовірно, подібне нововведення буде запроваджено на маршрутах далекого сполучення.

Варто зазначити, що в Україні вже був досвід створення роздільних вагонів у 2010 році. Тоді вони були запроваджені на поїздах Львівської, Донецької та Одеської залізниць, але виявилися малопопулярними, і ця ідея була відхилена.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти