ПДР поширюються на всіх: які штрафи загрожують власникам самокатів та моноколес

В Україні відбулася офіційна зміна статусу самокатів та моноколес – тепер вони визнані транспортними засобами. Це означає, що водії цих транспортних засобів повинні дотримуватися усіх правил дорожнього руху та стають повноцінними учасниками на дорогах, повідомляє РБК-Україна.

За новими правилами, водії самокатів та моноколес підлягають тим самим статтям законів і правил, як і водії автомобілів. Наприклад, за керування самокатом у стані алкогольного сп’яніння передбачений штраф у розмірі 17 000 гривень та можливе вилучення посвідчення водія.

Крадіжка самоката чи моноколеса тепер розглядається як незаконне заволодіння транспортним засобом. За такі дії передбачені санкції, такі як обмеження волі на 3-5 років або позбавлення волі на такий самий строк. У випадку, якщо крадіжка вчиняється групою осіб, термін може становити від 5 до 8 років.

Закон України тепер визначає транспортні засоби як електричні моделі з двома або більше колесами, оснащені електричними тяговими двигунами та акумуляторними батареями. Легкий персональний електричний транспортний засіб включає одноколісні та двоколісні моделі з електродвигуном потужністю до 1000 Вт і максимальною швидкістю до 25 км/год, тоді як низькошвидкісний електричний транспортний засіб має два колеса та може рухатися зі швидкістю від 10 до 50 км/год.

До цих категорій входять електросамокати, моноколеса та велосипеди на акумуляторах. Транспортні засоби, які можуть розвивати швидкість понад 50 км/год, вважаються мотоциклами.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти