В Україні хочуть ввести новий штраф для автовласників

Українським водіям загрожує новий штраф, який може бути введений Верховною Радою. Законопроєкт, який пропонує обмежити імпорт неякісних автомобілів з Європи, вже був внесений на розгляд. Згідно з цим законопроєктом, будуть накладатись штрафи за використання транспортних засобів з технічними характеристиками, що не відповідають чинному законодавству.

Законопроєкт №9210-1 має на меті забезпечити безпеку використання автомобілів. Автори законопроєкту зазначають, що не рідкість, коли автомобілі, імпортовані з Європейського Союзу, мають низьку якість, зокрема, двигун або інші важливі компоненти. Це може призвести до збільшення рівня шкідливих викидів в атмосферу та погіршити загальну безпеку на дорогах.

У Європейському Союзі автомобілі знімаються з обліку з кількох причин. Найпоширеніші з них – великий пробіг або потрапляння у дорожньо-транспортну пригоду, після яких вимагаються значні фінансові витрати на відновлення. Таким чином, автори законопроєкту вказують на те, що автомобілі з Європи часто потрапляють в Україну саме через поганий технічний стан. Якщо ввезені автомобілі вже мають дефекти, були перебудовані або неякісно відремонтовані, це призводить до збільшення кількості аварій на дорогах під час їх подальшої експлуатації.

Зрозуміло, що вантажівки та легкові автомобілі, вироблені у 90-х та 2000-х роках, мають великий пробіг. У таких автомобілях двигуни замінюють на стандарт “євро” з нижчим рівнем, ніж передбачено виробником, також можуть видаляти каталітичні нейтралізатори та сажеві фільтри. Зазвичай це робиться до ввезення автомобілів в Україну. Таким чином, автомобілі, які перебували на обліку в Європейському Союзі, і автомобілі, які були імпортовані в Україну, часто значно відрізняються за параметрами безпеки та екологічності.

Автори законопроєкту наголошують на тому, що власники автомобілів повинні своєчасно проходити технічний огляд. Якщо виявиться, що автомобіль містить компоненти, які не відповідають чинному законодавству, власника можуть оштрафувати на суму, еквівалентну сорока неоподатковуваним мінімумам доходів громадян.

Джерело news.obozrevatel.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти