За які порушення пішоходам можуть виписати штраф: треба знати кожному українцю

Кількість пішоходів, яким виписали штрафи за перетин дороги у недозволеному місці, зросла в останні місяці. Цей крок правоохоронців може бути спрямований на зменшення аварійних ситуацій на дорозі.

Інформацію про порушення, за які пішоходам накладають штрафи і розміри цих штрафів, можна знайти на сторінці “Про гроші” в Instagram.

За переходження проїжджої частини у недозволеному місці або перед автомобілем, що наближається, передбачено штраф у розмірі 255 гривень, що є збільшенням порівняно з попереднім розміром штрафу, який становив 55 гривень.

За створення аварійної ситуації на дорозі пішоходам загрожує штраф у розмірі 850 гривень. У 2022 році в Україні сталося 5 284 аварій з постраждалими пішоходами, у результаті яких було травмовано 4 799 осіб і загинуло 874 людини.

Правопорушення пішоходів фіксують поліцейські, проводять розгляд справи на місці та виносять постанову. Штраф можна оплатити різними способами в електронному вигляді, через застосунок банку, на сайті “ШтрафиUA” або в “Дії”. Протягом минулого року національна поліція оштрафувала 90 тисяч пішоходів.

Пішоходи мають обов’язок перетинати проїжджу частину лише на пішохідних переходах та мати світловідбиваючі елементи на одязі у вечірній час і при обмеженій видимості. Перед виходом на дорогу слід переконатися в безпеці такого маневру. Також важливо уникати різкого виходу чи вибігання на дорогу або дозволяти це дітям.

На початку травня 2023 року у Верховній Раді запропонували встановити новий штраф для пішоходів із дітьми до 16 років за порушення правил дорожнього руху, але ця ініціатива ще розглядається. Якщо встановлять відповідальність, то пішоходи-порушники з дітьми можуть бути позбавлені 850 гривень або змушені виконувати громадські роботи протягом 20-40 годин. У Польщі пішоходи-порушники сплачують штрафи від 50 до 300 злотих (400-2500 гривень), включаючи перетин велодоріжок у неприпустимому місці.

Джерело rbc.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти