В Україні хочуть штрафувати за незаконну реєстрацію на іспит «на права»

Пропонується ввести штрафи за створення штучних перешкод для запису на іспити на право керування транспортним засобом та інші послуги, що надаються Державною міграційною службою та Експертною службою МВС.

Представники фракції “Слуга народу” внесли до Верховної Ради законопроєкт №9386, який передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно з цим законопроєктом, запропоновано встановити адміністративну відповідальність за порушення правил користування системою керування чергою для отримання послуг, що надаються територіальними сервісними центрами МВС, Експертною службою МВС та Державною міграційною службою. Основною метою є введення штрафів за штучне створення перешкод для запису на іспити на отримання права керування транспортними засобами та інші послуги, що надаються Державною міграційною службою та Експертною службою МВС.

За даними пояснювальної записки, перелік послуг, доступних для запису, постійно розширюється, зокрема, вже введено можливість онлайн-запису на практичні іспити для отримання водійських прав. Однак, існують проблеми зловживання доступом, зокрема, щодо запису до електронної черги.

Законопроєкт передбачає накладення штрафів за неправомірний запис до електронної черги, зокрема, за реєстрацію на отримання закордонного паспорту, складання іспиту на водійські права чи експертне дослідження автомобіля. Розмір штрафу становитиме від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб передбачено штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При повторному порушенні протягом року сума штрафу становитиме від 700 до 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, незалежно від статусу порушника.

Важливо відмітити, що штрафи не будуть накладатися в разі реєстрації батьками (усиновлювачами) на іспити в інтересах своїх неповнолітніх дітей, опікунами малолітніх осіб та недієздатних осіб, уповноваженими представниками фізичних або юридичних осіб, працівниками органів або установ, що надають послуги, за запитом особи, у випадках, передбачених законодавством.

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти