Авто заберуть на армію: юрист пояснив, у кого можуть конфіскувати транспорт для ЗСУ

Під час введення воєнного стану в Україні може бути залучена транспортна техніка громадян, установ, підприємств та організацій.

Точні умови та види транспортних засобів, які можуть бути передані для задоволення потреб Збройних Сил, визначаються Міністерством оборони. Запити на надання транспортних засобів можуть подаватися територіальними центрами комплектування.

У своєму коментарі РБК-Україна експерт з юридичних питань Антон Маринич роз’яснив, кого і за яких умов можуть зобов’язати передати транспорт Збройним Силам.

Передача транспорту ЗСУ: що варто знати

У випадку особливого періоду передача транспортних засобів і техніки відбувається підприємствами, установами, організаціями та громадянами для задоволення потреб військових формувань згідно з визначеними завданнями (пункт 7 Положення про військово-транспортний обов’язок).

Військово-транспортний обов’язок поширюється на:

– центральні та місцеві органи виконавчої влади;

– інші державні органи, органи місцевого самоврядування;

– підприємства, установи та організації;

– залізниці;

– порти, пристані, аеропорти;

– нафтобази;

– автозаправні станції дорожнього господарства;

– інші підприємства, установи та організації, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів;

– громадян-власників транспортних засобів.

“Така передача можлива тільки за наявності спеціального документа – часткового наряду, який видається під час введення воєнного стану, і лише в рамках лімітів на вилучення транспортних засобів. Інформація про ці ліміти є конфіденційною”, – пояснює Антон Маринич.

Частковий наряд – це документ, виданий головою місцевої державної адміністрації, в якому визначаються завдання керівникам підприємств, установ та організацій щодо передачі військовим формуванням певних транспортних засобів і техніки, а також встановлюється порядок, місця та строки передачі.

Голова місцевої держадміністрації та керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки підписують частковий наряд і скріплюють свої підписи печатками.

Громадянам-власникам транспортних засобів частковий наряд надається лише у випадку введення правового режиму воєнного стану.

“Жодні інші документи, наприклад, накази керівників територіальних центрів комплектування, не є підставою для передачі транспортних засобів”, – зауважує юрист.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти