МВС нагадує, що змінилося при реєстрації транспортних засобів

Починаючи з 15 червня, в Україні більше не потрібно здавати транспортні засоби на експертне дослідження в Експертну службу МВС відповідно до Постанови КМУ № 599. Єдиним випадком, коли таке дослідження залишається обов’язковим, є перша реєстрація в Україні вживаних автомобілів, які були імпортовані з-за кордону. Це означає, що коли автомобіль, мотоцикл, скутер, автобус або вантажівка отримують державні номерні знаки України та перше українське свідоцтво про реєстрацію, експертне дослідження вже необов’язкове.

Для найпоширенішої операції реєстрації – перереєстрації у зв’язку зі зміною власника – більше не потрібно надавати висновок про транспортний засіб. Якщо покупець транспорту все ж хоче пройти дослідження, він може це зробити, але вже не є обов’язковим.

Для отримання послуги з перереєстрації необхідно мати талон попереднього запису та повний пакет документів, а також сплатити відповідну плату. Талон можна отримати як онлайн через функціонал Е-ЗАПИС або офлайн в терміналі, що розташований у сервісному центрі МВС.

Експертне дослідження транспортних засобів Експертною службою МВС залишається обов’язковим лише при першій реєстрації вживаних імпортованих транспортних засобів. У інших випадках дослідження в Експертній службі МВС або в інших державних спеціалізованих установах, що займаються судово-експертною діяльністю, проводиться за бажанням власника. Ці спрощення в подальшому передбачають можливість проведення процедури перереєстрації в онлайн-форматі.

Згідно з законодавством, громадяни мають право обирати, чи хочуть вони проходити це дослідження. Однак, для того, щоб переконатися, що номери кузова, двигуна або шасі не були змінені, може бути корисним пройти експертне дослідження.

За перші 12 днів, з 15 по 27 червня, коли це нововведення вступило в силу, в Україні було здійснено 42 986 реєстраційних операцій без обов’язкового експертного дослідження. Протягом цього періоду понад 9,7 тисячі вживаних автомобілів, що були імпортовані з-за кордону, отримали свою першу реєстрацію в Україні, де експертне дослідження є обов’язковим.

Джерело МВС
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти