Який штраф чекає на водіїв за відсутність аптечки в автомобілі

Користування транспортним засобом без наявності аптечки, вогнегасника або знаку аварійної зупинки вважається порушенням правил дорожнього руху.

У Правилах дорожнього руху України чітко зазначено, що водії повинні мати аптечку, вогнегасник та знак аварійної зупинки у своєму автомобілі.

Якщо у водія відсутня аптечка, поліцейські мають право звинуватити його у порушенні Правил дорожнього руху та оштрафувати його на суму 340 грн. Це порушення зазвичай кваліфікується як порушення частини 1 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, де водію ставиться звинувачення у керуванні транспортним засобом, який має технічну несправність (відсутність аптечки), що заборонена для експлуатації. Проте тут є певні виключення.
Відсутність аптечки та вогнегасника у приватному автомобілі (який не використовується для пасажирських перевезень) має лише попереджувальний характер.

Жодним нормативним документом не передбачено окрему відповідальність за керування приватним автомобілем без аптечки. Це визначено в статті 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Але відсутність аптечки в транспортному засобі, який використовується для пасажирських перевезень, може призвести до накладення штрафу у розмірі 680 грн.

Повторне порушення протягом року може призвести до позбавлення водійських прав на період від трьох до шести місяців або адміністративного арешту на період від п’яти до десяти днів.

Джерело life.fakty.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти