Смуги руху на українських автошляхах істотно зміняться: до чого готуватись водіям

В Україні вирішили впровадити європейські стандарти безпеки на дорогах. Для  цього оновлено Державні будівельні норми щодо ширини смуг руху в містах і селах —  ДБН В.2.3-5: 2018 “Вулиці та дороги населених пунктів”. Їх почнуть впроваджувати вже з 1 вересня, проектуючи нові та реконструюючи наявні вулиці й дороги, пише газета “Експрес“.

—  Дотепер Державні будівельні норми передбачали, що ширина смуг руху  становить від 3,5 до 3,75 метра, залежно від призначення дороги, —  розповідає Андрій Климчук, менеджер кампанії “За безпечні дороги”, Центр демократії та верховенства права. —  Нові параметри такі: на вулицях загальноміського та районного значення смуги руху мають бути завширшки 3 метри (за старими ДБН —  3,75 м), смуги магістралей загальноміського значення із безперервним рухом у містах —  3,5 метра, смуги руху місцевих житлових вулиць та доріг у всіх населених пунктах —  2,75 метра.

—  І що дасть таке звуження? 

—  Цей інженерний прийом дозволить знизити середню швидкість руху транспорту у містах. Крім того, якщо, до прикладу, смуга мала 3,75 метра, а її звузять до трьох, то залишаться додаткові 75 сантиметрів, а на двосмуговій дорозі це вже 1,5 метра. Їх можна буде використовувати для облаштування поворотних смуг, велодоріжок, смуг для громадського транспорту чи додаткових для автомобілів тощо.

У нових ДБН йдеться про зниження розрахункової швидкості руху до 50 кілометрів за годину, а у старих вона становила 80 кілометрів за годину. Повороти вулиць, підйоми та спуски проектуватимуть під гострішим кутом. Це робитимуть для того, аби водії входили у повороти  й долали підйоми та спуски зі швидкістю до 50 кілометрів за годину.

—  Чи впровадження нових норм не створюватиме водіям дискомфорту під час руху?

—  Ширина стандартного автомобіля —  до 2 метрів. Тож 3-метрової смуги руху цілком вистачає для того, щоб їхати дорогою із швидкістю 50 кілометрів за годину.

До речі, такі стандарти ширини смуг діють у багатьох європейських країнах.  Там водії їздять обережніше і з меншою швидкістю, отож і ДТП рідше фіксують.

—  Змінені будівельні норми застосовуватимуть лише до нових і  реконструйованих доріг?

— Не тільки. На вулицях, які не ремонтуватимуть, нанесуть нову розмітку, зменшивши ширину смуг.

Також нові ДБН передбачають облаштування острівців безпеки. Без них не можна буде робити нерегульовані пішоходні переходи на вулицях, які мають дві та більше смуг в одному напрямку. Острівці безпеки облаштовуватимуть, виділяючи розділювальні смуги або звужуючи смуги руху до 2,75 метра.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти