Поліцейський наклав штраф за порушення правил дорожнього руху за підробленою ухвалою: що вирішив суд

В Україні стали частіші випадки, коли поліцейські видають постанови про накладення штрафу за порушення правил дорожнього руху, не повідомляючи водіїв про такі дії. Про один із таких випадків розповів портал “Дорожній адвокат”.

Представники адвокатської спільноти поділились історією, в якій водія зупинили правоохоронці, щоб перевірити документи. Після перевірки поліцейські сфотографували посвідчення водія та технічний паспорт, побажали йому гарної поїздки і відпустили. Проте пізніше водію було нараховано штраф на підставі постанови, про яку він нічого не знав, а фотографії документів стали доказом відмови отримати постанову та її підписання.

Юридичні експерти оскаржили дану постанову, наголошуючи на тому, що водію не повідомляли про будь-які порушення ПДР та не вручали жодної постанови. Зазначена постанова, яка містила недостовірні відомості про порушення ПДР та відмову від неї, виявилася підробленою. Правозахисники звернулися до суду з проханням передати матеріали до ДБР для початку кримінального провадження проти поліцейського.

Суд признав, що не існує доказів порушення ПДР, розгляду справи або вручення постанови на місці зупинки, що підтверджує факт зловживань. Проте, хоча суд визнав зловживання, він відмовив у відкритті кримінального провадження, пояснивши, що таке рішення залежить від правосуддя, а не є обов’язковим. Таким чином, суд просто обрав “легший шлях” і відмовився ускладнювати ситуацію для поліцейського, як вважають юристи.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти