Повторного штрафу в 40 800 гривень можна уникнути: є один важливий момент

Згідно з інформацією, опублікованою на “Апостроф”, можна уникнути великого штрафу в розмірі 40 800 гривень за повторне керування автомобілем без посвідчення водія або невідповідної категорії.

До недавнього часу штраф за водіння без прав становив 425 гривень (частина 2 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення), що не налякало водіїв, які бажали покататися на певному виді транспорту. Але відповідальність за керування без посвідчення водія або відповідної категорії значно зросла – сьогодні за таке порушення доведеться заплатити 3 400 гривень.

Проте, якщо порушити закон повторно, то згідно зі статтею 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, водій змушений буде сплатити штраф у розмірі 40 800 гривень, а також позбавитися права керування на строк від 5 до 7 років (частина 5 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Проте, в деяких випадках штраф можна уникнути, якщо своєчасно подати апеляцію на постанову про перше порушення протягом 10 днів. Це призведе до зупинення дії штрафу до остаточного рішення суду. В такому разі інспектор не зможе скласти протокол за повторне порушення згідно з частиною 5 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо першу ухвалу не оскаржено в суді, то у разі повторного керування без посвідчення водія або відповідної категорії до водія може бути застосовано збільшений штраф у розмірі 40 800 гривень.

Варто відзначити, що ці штрафи не застосовуються до водіїв, які мають відповідну категорію посвідчення водія, але просто не пред’явили його або відмовилися пред’явити на місці зупинки. У такому випадку вони можуть отримати штраф у розмірі 425 гривень.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти