В Україні майже перестали красти автомобілі

Кількість випадків автокрадіжок в Україні значно зменшилася в 2023 році порівняно з попереднім роком.

Протягом перших п’яти місяців цього року було зафіксовано у 3,2 рази менше проваджень за статтею 289 Кримінального кодексу, які стосуються незаконного заволодіння транспортними засобами. Згідно з даними ГПУ, прокуратура відкрила 718 таких проваджень протягом цього періоду.

Для порівняння, цей показник на 3,2 рази менший, ніж у попередньому році, коли було зареєстровано 2344 випадки викрадення авто протягом аналогічного періоду. Крім того, кількість автокрадіжок зменшилася майже вдвічі порівняно з 2021 роком, коли було відкрито 1264 справи.

Цього року крадії отримали підозри в більш ніж у кожній другій справі, а саме в 57% з відкритих проваджень. Після спаду в 2022 році, коли підозри було вручено лише в 16% справ, цей показник сягнув рівня 2021 року, коли підозру отримали у 66% справ.

За перші п’ять місяців 2023 року до суду надійшло 40% справ, що становить 286 справ із загальної кількості 718 випадків. Можна зазначити, що після спаду в першому році повномасштабного вторгнення, коли до суду потрапило лише 9% від загальної кількості проваджень, ситуація повернулася до нормального стану.

Для порівняння, у 2021 році було винесено на судовий розгляд 38% від загальної кількості справ про викрадення авто.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти