Виїзд з України на автомобілі: які треба документи і що можуть перевірити

Українцям, які планують виїжджати за кордон на своєму автомобілі, важливо мати при собі необхідні документи та забезпечити відповідність транспортного засобу правилам, щоб уникнути проблем на кордоні.

За даними “Апостроф”, водій, що перетинає державний кордон на власному автомобілі, повинен мати такі документи:

– Водійське посвідчення міжнародного зразка.

– Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

– Розпізнавальний знак України на авто (наліпка UA).

– Міжнародна страховка “Зелена карта”.

– Державний номерний знак на авто, оскільки “індивідуальний” номерний знак дійсний лише в межах України.

У випадку, якщо водій перетинає кордон на автомобілі іншої людини, потрібно мати довіреність на право водіння автомобіля з відміткою про дозвіл власника на виїзд за кордон або тимчасовий реєстраційний талон на право управління автомобілем.

Перед виїздом за кордон слід перевірити, чи будуть українські водійські права дійсними у конкретній країні, оскільки національне посвідчення водія є дійсним у країнах, що підписали Віденську Конвенцію про дорожній рух 1968 року. У деяких країнах може бути обов’язковим міжнародне посвідчення водія, а відсутність його може призвести до штрафів.

Прикордонники також можуть звернути увагу на обладнання автомобіля, включаючи наявність аптечки, вогнегасника та знаку аварійної зупинки, а також на технічний стан автомобіля. Негативні висновки щодо цих аспектів можуть стати причиною відмови у перетині кордону.

Також варто пам’ятати, що деякі країни можуть мати обмеження щодо тонування скла, використання певних типів шин або можуть вимагати відповідності екологічним вимогам. Тому важливо перевірити відповідність автомобіля вимогам конкретної країни, в яку планується поїздка.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти