В українських водіїв з’явилася ще одна підстава для скасування штрафу

Юристи надали пояснення стосовно права Укртрансбезпеки штрафувати водіїв за перевищення вагових норм на підставі даних з товарно-транспортної накладної (ТТН).

Габаритно-ваговий контроль включає два види перевірок:

1. Точний габаритно-ваговий контроль, де вагові параметри транспортного засобу визначаються на стаціонарному або пересувному пункті зважування.

2. Документальний ваговий контроль, який включає визначення загальної маси транспортного засобу шляхом додавання власної маси авто та маси вантажу.

Юристи заявляють, що ТТН не може бути єдиним документом, який беззаперечно визначає масу транспортного засобу. Для накладення штрафів за перевищення вагових норм необхідне фактичне зважування авто на спеціальних пунктах габаритно-вагового контролю. Вагове обладнання на цих пунктах має бути сертифіковане та перевірені.

Це пояснюється тим, що вагові параметри транспортного засобу можуть змінюватись під час руху: додавати або знімати обладнання, змінювати навантаження тощо. Тому лише фактичне вагове зважування на спеціальних пунктах може достовірно визначити масу авто.

Штрафи, накладені Укртрансбезпекою на підставі даних з ТТН без фактичного зважування, є неправомірними та підлягають скасуванню згідно з законодавством.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти