Автомобільна мобілізація: у кого з водіїв можуть вилучити транспорт для армії

Згідно з законом “Про внесення змін до статті 6 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” з військово-транспортного обов’язку”, Україна має право вилучати автомобілі у громадян, підприємств, органів влади та самоврядування на потреби Збройних Сил України під час військового стану.

За законом, уряд визначає необхідну кількість техніки та транспорту для виконання мобілізаційних завдань і розподіляє її між обладміністраціями, а ті – між районами та містами обласного підпорядкування. Інформація про реєстрацію, перереєстрацію, переобладнання та зняття з обліку транспортних засобів, що перебувають у власності підприємств, установ та організацій, передається МВС до Територіального Центру Комплектування (ТЦК), що відповідає за мобілізацію транспорту.

Учасники процесу мають право вибрати, який автомобіль віддати для Збройних Сил України, а який залишити за собою. Під час вилучення авто, має бути задокументовано його технічний стан, мобілізаційну готовність, залишкову вартість та проведена незалежна оцінка транспортного засобу, за кошти власника.

Повернення транспортних засобів здійснюється військовими частинами, установами та організаціями військових формувань, для яких було залучено транспорт, протягом 30 календарних днів з дати оголошення демобілізації. Власники транспорту можуть звертатися до ТЦК та подавати заяву про повернення транспорту.

У цьому процесі існують обмеження на те, кому не дозволяється відчужувати автотранспорт. Наприклад, дипломатичні та консульські установи інших країн, представництва міжнародних та зарубіжних організацій, іноземці, банки державного сектора, підприємства, організації та установи з високою громадською значимістю, а також ті, що виконують мобілізаційні завдання, не можуть відчужувати автомобілі.

Джерело hvylya.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти