Водіям розповіли, коли замість штрафу можна вимагати усне зауваження за порушення ПДР

Часто стається, що за незначні правопорушення, які не мають серйозних наслідків, можуть накладатися штрафи. Наприклад, проїзд на декілька сантиметрів за стоп лінію перед світлофором або у крайній лівій смузі, якщо права не зайнята, але покриття правої смуги пошкоджено. Такі порушення мають формальний характер і не створюють значних наслідків. Проте, законодавство не містить чіткого визначення чи переліку таких малозначних порушень, інформує “Дорожній адвокат”.

Кодекс адміністративних правопорушень відрізняє такі категорії порушень як малозначні, які за своєю суттю не завдають серйозних збитків або тяжких наслідків. Такі порушення не створюють аварійних ситуацій або перешкод для інших транспортних засобів чи пішоходів.

Згідно з КУпАП, інспектори мають право звільнити водія від адміністративної відповідальності та обмежитись усним зауваженням у випадку малозначного порушення. Рішення про призначення усного зауваження приймається особисто інспектором, який оцінює всі обставини справи. За отримання усного зауваження, водій звільняється від правових наслідків за таке правопорушення і вважається таким, хто не притягувався до адміністративної відповідальності.

Тому, якщо вам накладають штраф за малозначне правопорушення, ви маєте право вимагати розглянути можливість винесення усного зауваження замість штрафу. При прийнятті усного зауваження, вас звільнять від адміністративної відповідальності, і ви не будете вважатися притягнутим до відповідальності за це правопорушення.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти