Гроші на ремонт доріг знайшлися, але чому Укравтодор їх не використовує

В Укравтодорі пояснюють, чому замість чудового асфальту українські автомобілісти досі бачать самі вибоїни. І це при тому, що згідно з відкритою інформацією, дорожній фонд становить 33 мільярди гривень, пише 2+2.

Водії, що живуть у Смілі знають, як виглядає місячна поверхня, не з підручників астрономії чи телевізора. Тут ці пейзажі стали візитівкою усіх доріг, які, до слова, одні із найгірших в Україні.

Здавалося б, з довічною українською проблемою мав би впоратися дорожній фонд, який запрацював цього року. У 2018 році на ремонт автошляхів там було аж 33 мільярди гривень.

  • 60% від усієї суми (майже 20 мільярдів) має піти на ремонт доріг державного значення – це автошляхи, що сполучають міста;
  • 35% (11,5 мільярдів гривень) на субвенції обласним адміністраціям;
  • 5% (1,5 мільярдів гривень) іде на заходи із підвищення безпеки на дорогах.

Але, попри кругленьку суму, таких міст як Сміла не менше. Виявляється, місцева влада просто не використовує гроші, виділені на ремонт місцевих і комунальних доріг.

Это первый год, когда у государственных администраций появилось право и возможность проводить ремонт дорог местного значения. Некоторые области очень быстро начали этот процесс. Например, Закарпатская область, а в некоторых областях возникла заминка.

Олександр Кава, речник голови Укравтодору

Згідно з даними міністерства інфраструктури, за перше півріччя більшість областей не витратили і третину грошей. Друге і третє місця у антирейтингу посідають Херсонська та Миколаївська області (лише 8% зі 100%). Очолює рейтинг недбалості – Черкаська область, яка не витратила із доступних коштів на ремонт ані копійки. Заступник голови Черкащини говорить, що проблема полягає у створенні відповідної структури в адміністрації.

Трохи затягнули у часі по створенню цього підприємства. Станом на сьогодні, уже проведено тендерних процедур на 330 мільйонів. Із них підписано договорів на 76 мільйонів. Цього тижня починається проплата авансу.
Костянтин Омаргалієв, заступник голови Черкаської ОДА

Чому за її створення не взялися раніше? – питання риторичне. Така ж відмовка і у Херсонській адміністрації. Чиновники кажуть пів року займалися паперовою роботою. І вже за тиждень ремонт доріг почнеться не тільки на папері.

В Укравтодорі обіцяють допомогти адміністраціям налагодити систему.

Каждая область искала свой подход, хотя методологически Укравтодор помогал всем, но у каждой области был выбор, как это сделать. Главное, что б в этом году все области откатали этот процес.
Олександр Кава, речник голови Укравтодору

Виділені гроші захищені від нецільового використання. І кожна область, якщо не встигне витратити кошти на ремонт доріг цього року, зможе це зробити наступного.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти